Dopravní snídaně s BESIPem

24. 3. 2016

Dlouhodobým cílem BESIPu je snižování počtu usmrcených a těžce zraněných osob v silničním provozu. Na úvodní prezentaci o bezpečnosti provozu proto navázala otevřená diskuse o dopravně problematických místech v Praze, která zahrnovala i prezentaci Centra dopravního výzkumu, v. v. i., a zástupců dopravní policie ČR. Část tohoto vystoupení obsahovala i informace o dopravních opatřeních, realizovaných dle požadavků městských částí, diskutovaných na této akci v roce 2014. Území hlavního města každoročně vyniká ve srovnání s ostatními kraji pokud jde o celkový počet nehod, přičemž celková nehodovost v roce 2015 mírně vzrostla.

Z předložených statistik rovněž vyplynulo, že nejvíce nebezpečným dnem na silnicích je pátek a že nejčastější příčinou nehody již není nepřiměřená rychlost (38%), ale nesprávný způsob jízdy (45%).

Zástupci BESIPu využili příležitosti k představení nejnovější kampaně s názvem „Děláš to taky!“, zaměřené na dopravní výchovu dětí. Ačkoliv Česká republika dlouhodobě patří mezi státy s nejmenším počtem dětí usmrcených v souvislosti se silniční dopravou, ročně jich u nás zemřou takřka dvě desítky.

Kampaň sestává ze série osmi propagačních videospotů, které poukazují na nejčastější negativní příklady (špatné chování při běžných situacích v dopravním provozu) ze strany rodičů vůči svým dětem. Cíl kampaně je jasný - apelovat na rodiče, aby si uvědomili, že svým neodpovědným chováním a špatným příkladem hazardují se životy svých dětí, tedy toho nejcennějšího, co máme.

Závěrečné téma setkání se soustředilo na větší zapojení veřejnosti při identifikaci nebezpečných úseků silnic. V této souvislosti je třeba vyzdvihnout zavedený webový portál http://www.vymoly.cz/ . S pomocí bezplatné aplikace zde může každý jednoduše upozornit na nebezpečný výtluk na silnici.

Jan Šroubek, Radní městské části Praha – Dolní Počernice

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter