Plechárna se otevírá v novém

6. 4. 2016

Samotné umístění této původně industriální stavby předurčilo její budoucí kulturní využití. Svou polohou na okraji sídliště u Bryksovy ulice navazuje na park U Čeňku a zdejší oblíbenou vycházkovou trasu mezi Černým Mostem a Dolními Počernicemi. Denně tudy proudí pěší, cyklisté a v oblibě mají tuto lokalitu i pejskaři z okolí. V těsném sousedství objektu je pak situován i skatepark, který sem zase láká řadu mladých lidí z celé Prahy 14. Nápad přetvořit nevyužitou výtopnu na centrum kultury a volného času vznikl již před časem a u jeho zrodu byli právě mladí aktivní obyvatelé Černého Mostu. Brzy se podařilo najít koncept a dnes, po rekonstrukci, Plechárna začíná nabízet širokou škálu aktivit pro všechny generace.

AKTIVITY PRO VŠECHNY GENERACE

Nesoustředíme se pouze na aktivity pro mládež. Součástí projektu jsou dvě haly, sportovní a volnočasová, kavárna, sdílená kancelář, ateliér, komunitní zahrada, venkovní dětský koutek, grilovací koutek a veranda ve veřejném prostoru,“ přiblížila Monika Hillebrandová z týmu příspěvkové organizace Praha 14 kulturní, která Plechárnu provozuje. Samotná rekonstrukce, jež změnila dřívější kotelnu na plnohodnotné kulturně sociální a komunitní centrum, zahrnovala výstavbu nových vnitřních prostor, vybudování nové topné soustavy, elektroinstalace, sociálního zázemí, sprch i šaten. Už na podzim 2014 začalo zateplování pláště budovy, vloni v létě se začalo pracovat v interiéru.

AKTIVITY MÍSTNÍCH MAJÍ ZELENOU

Už na počátku nové éry Plechárny bylo zřejmé, že se nepůjde cestou „pasivní kultury“. „Plechárna je místem pro setkávání a vznik programů, které pomáhají celkovému oživení sídliště Černý Most. Od začátku jsme usilovali o to, aby tu vzniklo skutečné zázemí pro komunitu, místo, které bude aktivní lidi z blízkého i vzdálenějšího okolí motivovat k vlastní aktivitě,“ vysvětluje ředitel Prahy 14 kulturní MgA. David Kašpar, jemuž se už v minulosti podařilo podobným způsobem rozjet komunitní centrum Zahrada na Jižním Městě.

DESET PRVKŮ PRO ŽIVOT

Trendu podpory lokálních komunit ostatně odpovídá i nové rozvržení a funkce prostor v Plechárně. Ta nabídne společně s venkovním skateparkem celkem deset prvků pro zpříjemnění života místních obyvatel. Pomyslným základem může být kavárna, která již provizorně fungovala. Ta nabídne vedle své klasické funkce i dětský koutek a do budoucna by měla sloužit i jako výstavní prostor pro menší instalace.

HALA PRO SPORT I DIVADLO

Největším vnitřním prostorem v Plechárně je pak takzvaná volnočasová hala. Ta je primárně určená pro sport a po většinu času bude volně přístupná jako park s prvky pro skateboarding či freestyle scootering, který má mezi místními řadu příznivců. „Máme jediný krytý skatepark v Praze, takže hala bude skvěle sloužit tréninku v jakémkoliv období. Tím posuneme skateboarding u nás zase o kus dál,“ říká skater Honza Bašný, který se na Plechárně v rámci zdejší školy skateboardingu věnuje mladým začínajícím jezdcům. Hala však nebude sloužit jen sportu, stačí chvíle a celý prostor se může proměnit v divadelní či koncertní sál, hřiště na fotbal nebo zázemí pro uspořádání konference. Sportovní hala, jak sám název napovídá, je o něco menší, zato nabídne kvalitní vybavení pro kurzy a pravidelné sportovní aktivity. „K dispozici tu bude tělocvična, workout posilovna, trampolína a drobné sportovní náčiní. Malý sál v prvním patře pak v podobném duchu nabídne zázemí pro vzdělávací a společenské aktivity nebo například pravidelné hodiny jógy,“ vysvětluje Monika Hillebrandová.

OTEVŘENÝ ATELIÉR A KANCELÁŘ

Dalším samostatným prostorem v útrobách Plechárny je ateliér, uzpůsobený jako zázemí pro veškeré kreativní aktivity. Konat se tu mohou výtvarné kurzy, tematicky zaměřené rukodělné dílny, ale například i hudební workshopy. Stejně jako v případě ostatních prostor i zde platí, že vstoupit může každý, a to nejen do připraveného programu. Máte-li zájem uspořádat tvůrčí dílnu pro lidi z okolí, stačí zajít na Plechárnu a domluvit se, kdy vám může být toto zázemí k dispozici. To platí ostatně i pro sdílenou kancelář, kde je k využití patřičné vybavení. Primárně by tento prostor měl sloužit lidem z místních neziskových organizací, kteří tu mohou v klidu pracovat. V době otevření kavárny bude ale tato kancelář k dispozici i veřejnosti.

DĚTI, GRIL A ZAHRADA

Aktivity Plechárny se nesoustředí jen „pod střechu“, zajímavé možnosti nabídne i bezprostřední okolí samotné budovy. Pro rodiče s dětmi se tu nabízí dětský koutek s pískovištěm, herními prvky pro nejmenší a tabulemi pro volnou tvorbu. Na recepci si navíc budete moci vypůjčit hračky, takže s sebou nebudete muset nosit žádné „vybavení“. Na podobném principu pak bude fungovat i veřejný gril. Chcete-li si tedy s přáteli či sousedy zpříjemnit odpoledne „grilovanou“, stačí dohodnout termín, nakoupit pochutiny a Plechárna vám zajistí místo k příjemnému posezení a zapůjčí i kvalitní gril. Na své si přijdou také milovníci zahrádkaření. Pokud chcete pěstovat vlastní zeleninu, bylinky nebo se jen starat o svůj kousek země, můžete si na Plechárně pronajmout na celou sezonu svůj pěstební pytel, a stát se tak součástí komunitní zahrady. Pak už stačí jen pravidelná péče a na podzim můžete sklidit svou vlastní úrodu.

PROGRAM

• Pravidelný: sportovní (skate, box, jóga, posilovna), výtvarné a rukodělné dílny, vzdělávací kurzy, dětské soboty

• Jednorázový: spolupráce s neziskovými organizacemi, místními komunitami a aktivními jedinci (festival Strawberry fields, Stop Zevling, sousedská slavnost Černý Mošt)

Text byl publikován v časopise Čtrnáctka 2/2016 (měsíčník MČ Praha 14)

kolektiv autorů

Galerie
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter